21 August 2013

Apa itu R4BIA?


Mungkin ada di antara kita yang masih tertanya-tanya kenapa ramai pengguna media sosial seluruh dunia mula menukar avatar simbol 4 jari seperti di bawah dan mula menggunakan hashtag #R4BIA bermula semalam, bukan?

1. Dalam bahasa Arab, Rabi'ah/arba'ah bermaksud Empat. Rab'ah (angka 4) dijadikan sebagai simbol keteguhan, kekuatan, perlawanan dan persatuan untuk seluruh dunia yang m.encintai kebebasan.

2. Simbol 4 jari sebagai simbol untuk mengenang markas demonstran Pro Mursi di Rabi'ah yang telah dihancurkan oleh tentera junta. Simbol 4 jari untuk menunjuk ikon Rabi'ah.

3. Simbol 4 jari ini telah dilancarkan oleh Perdana Menteri Turki, Recep Tayip Erdogan mulai Sabtu semalam (17 Ogos 2013) setelah mengecam keras pembantaian yang dilakukan tentera junta Mesir yang terjadi pada hari Jumat dan Sabtu di Ramses Square dan Masjid Fatih yang dikepung tentera junta.

4. Tujuan avatar simbol #R4BIA dipakai oleh penyokong Morsi/Mesir di media sosial seperti facebook dan twitter sebagai bentuk solidariti dan kepedulian terhadap apa yang berlaku di Mesir. Selain menimbulkan kesedaran orang ramai supaya lebih cakna mengenai krisis di Mesir sekarang ini.


Sokonglah kumpulan yg memperjuangkan agama Allah S.W.T..Janganlah menyokong orang yg memusnahkan agama kita tentera ataupun kumpulan Laknatullah.

PRAY FOR MESIR AND SYRIA


Support to Mesir and Syria
Support to Ukhwaul Muslimin
Takbir.
Allahhuakbar
Allahhuakbar
Allahhuakbar.


    

maksud di sebalik simbol.


Allahu Ghayatuna,

(Allah adalah tujuan kami)

Ar-Rasul Qudwatuna,

(Rasulullah teladan kami)

Al-Qur'an Dusturuna,

(Al Qur'an pedoman hidup kami)

Aljihad Sabiluna,

(Jihad adalah jalan juang kami)

Al-mautu fi sabilillah, asma'amanina.

(Mati di jalan Allah adalah, cita-cita kami tertinggi)

0 comments:

Post a Comment