125 gm tepung kek
15 gm ovellete
115 gula castor
5 biji telur (250 gm tanpa kulit)
40 gm air
70 gm minyak jagung
1/2 sudu teh pandan flavor
1/2 sudu teh pewarna hijau epal...
Caranya :
- Satukan ovellete, gula, telur & tepung. Pukul hingga gebu.
- Perlahankan kelajuan,masukkan air+pewarna+flavor. Pukul lagi kelajuan tinggi.
- Maukkan minyak jagung dan kacau sebati
- Masukkan dalam tin pembakar dan bakar 35-40 minit 170`C.
Kastad Pandan
Bahan A.
180 gm gula castor
500 gm air daun pandan
10 gm halal instant jelly powder
Bahan B
400 ml santan
85 gm tepung hoen kwee
1 sudu teh pewarna hijau
Secubit garam
Hiasan : 1/2 cawan kelapa kering
Caranya :
- Kek span dibelah 3.----> saba potong 2 lapisan shj
- Untuk kastard : Campur Bahan A ke dlm periuk, masa atas api sederhana dan kacau.
- Apabila mendidih masukkan pula bahan B. Kacau hingga pekat.
- Angkat dan kacau sehingga suam.
- Gunakan acuan loose tin atau spring form. Masukkan 1 lapisan kek dan tuang kastard atasnya.
- Buat hingga habis 3 lapisan. ----> saba buat 2 lapisan shj
- Tuang kastatd hingga tutup keliling kek, hentak sedikit.
- Masukkan dalam peti ais.
- Keluarkan dan hias dengan kelapa kering.
=) Nak dah cuba mang jadi.. suka sgt beli kek ne so try buat sendiri makan puas2... dan pulak kek span pandan saya beli je kat giant tuh.. hehe lg murah dan cepat je keje..ops!kantoi
15 gm ovellete
115 gula castor
5 biji telur (250 gm tanpa kulit)
40 gm air
70 gm minyak jagung
1/2 sudu teh pandan flavor
1/2 sudu teh pewarna hijau epal...
Caranya :
- Satukan ovellete, gula, telur & tepung. Pukul hingga gebu.
- Perlahankan kelajuan,masukkan air+pewarna+flavor. Pukul lagi kelajuan tinggi.
- Maukkan minyak jagung dan kacau sebati
- Masukkan dalam tin pembakar dan bakar 35-40 minit 170`C.
Kastad Pandan
Bahan A.
180 gm gula castor
500 gm air daun pandan
10 gm halal instant jelly powder
Bahan B
400 ml santan
85 gm tepung hoen kwee
1 sudu teh pewarna hijau
Secubit garam
Hiasan : 1/2 cawan kelapa kering
Caranya :
- Kek span dibelah 3.----> saba potong 2 lapisan shj
- Untuk kastard : Campur Bahan A ke dlm periuk, masa atas api sederhana dan kacau.
- Apabila mendidih masukkan pula bahan B. Kacau hingga pekat.
- Angkat dan kacau sehingga suam.
- Gunakan acuan loose tin atau spring form. Masukkan 1 lapisan kek dan tuang kastard atasnya.
- Buat hingga habis 3 lapisan. ----> saba buat 2 lapisan shj
- Tuang kastatd hingga tutup keliling kek, hentak sedikit.
- Masukkan dalam peti ais.
- Keluarkan dan hias dengan kelapa kering.
=) Nak dah cuba mang jadi.. suka sgt beli kek ne so try buat sendiri makan puas2... dan pulak kek span pandan saya beli je kat giant tuh.. hehe lg murah dan cepat je keje..ops!kantoi
0 comments:
Post a Comment